снимка Общински съвет - Варна Редактор: С дебат и процедура за освобождаване

...
снимка Общински съвет - Варна Редактор: С дебат и процедура за освобождаване
Коментари Харесай

Гласуват нов председател на Общински съвет – Варна, ГЕРБ стоят твърдо зад Тодор Балабанов

снимка Общински съвет - Варна 

Редактор: 

С спор и процедура за освобождение на досегашния ръководител на Общински съвет – Варна Тодор Балабанов (ГЕРБ) и избора на нов стартира днешното съвещание на локалния парламент. Смяната е поискана от опозицията в съвета, като самодейността е главно на партия „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия.

Балабанов отхвърли всички претекстове за оставката му. Те бяха, че сесиите на съвета в последно време са изключителни и по този начин не могат да се слагат питания към кмета Иван Портних, че си разрешава мнения и манипулира вота, в това число и при гласуването, както и че не си извършва отговорностите, защото съветът още няма правна комисия, която е основна за работата му. Председателят на съвета съобщи, че съветниците могат да задават въпроси към Портних документално всекидневно. Балабанов отхвърли да е манипулирал вота по какъвто и да е метод. Той добави, че съветниците сами не са поискали да се включат в правната комисия. По тази причина Балабанов се ангажира самичък да се заеме със основаването на Правната комисия на процедура в средата на мандата на съвета.

Съветниците на ГЕРБ обявиха, че няма да вземат участие в гласуването на точката. Лидерът на групата им Бранимир Балачев съобщи, че оставката на ръководителя не е измежду най-важните въпроси пред Варна. Колкото до това дали някоя партия е ощетена от държанието на Балабанов, съгласно него най-прекъсвана от водещия на сесиите е била ГЕРБ.

Янко Станев от Съюз на демократичните сили също съобщи, че групировката му няма да взе участие в гласуването. „ Това е политически въпрос, зад който се виждат стопански ползи “, разяснява той.

„ Варна не се ръководи добре, единствено гробищата са на облага “, сподели в отговор Костадин Костадинов от „ Възраждане “, които са главен вносител на настояването на оставка. „ Община Варна има потребност от очевидно, работещо управление. Кметът не идва на сесиите “, разяснява той и добави, че настояването на оставката на Тодор Балабанов е политически акт, ориентиран против ГЕРБ, които са посочили, че не могат да ръководят Варна.

Българска социалистическа партия също застанаха твърдо зад настояването на оставката. Те го обвързаха с доста проблеми на Варна, като рецесията с боклука, само че и също и забавянето с години на решения, направени по оферти на опозицията. Дебатът продължи с поредност от словесни конфликти сред болшинството към ГЕРБ и опозицията в съвета, до момента в който не беше преустановен по искане на съветници.

Сесията продължава с избор за нов ръководител на Общинснки съвет – Варна, който се прави от комисия от 5 индивида. Гласуването е скрито, като локалният парламент прекъсна за малко работа, с цел да подготвят бюлетините и урната, с които ще се гласоподава.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР